Wat is Qigong?

Qigong is een manier om lichaam en geest in balans te brengen. Het beoefenen van Qigong, waarbij je leert om vastzittende energie vrij te maken, oude energie af te voeren en nieuwe energie op te nemen, helpt je om je lichaam gezond te maken en te houden.

Qigong werkt stressverlagend en ontspannend doordat je met simpele, vloeiende lichamelijke bewegingen werkt. In combinatie met visualisaties, meditaties en ademhalingstechnieken ga je mee in de natuurlijke stroom en beweging in en om je heen. Qigong bevordert:

  • Het bewust leren omgaan met en opbouwen van energie
  • De stroming van de Qi
  • Het reduceren van stress en spanning
  • De ontwikkeling van innerlijke kracht en vitaliteit
  • Een betere aarding en stabiliteit
  • Toename van zelfinzicht
  • Een algemeen positief effect op je immuniteit
  • Een grotere concentratievermogen
  • Het slaappatroon

Deze Chinese bewegings- en ontspanningsleer is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. ‘Qi’ staat voor levensenergie en ‘Gong’ voor bewegen/oefening. Het omvat ademhalingsoefeningen met (langzame)bewegingen uitgevoerd op het ritme van de ademhaling. Je kunt het zien als een zeer krachtige meditatieve training van lichaam en geest. Doordat doorstroming van de energiebanen (meridianen) wordt gestimuleerd wordt de gezondheid verbeterd, ziektes voorkomen en het lichaam(werking van de organen)versterkt. Het is dus een systeem van oefeningen gericht op verbetering van de gezondheid. De geest is het belangrijkste onderdeel van Qigong training. De geest beheerst alle processen in het lichaam: ademhaling, beweging, geluid, etc. Als de geest getraind is en onder controle, is de rest ook beheerst. Alles komt uiteindelijk uit de geest voort.

Door deze veelal eenvoudige oefeningen te integreren in je dagelijks leven zal je energie en harmonie creëren in lichaam en geest. De effecten van Qigong bevorderen het zelfhelende vermogen van het lichaam. De oefeningen kunnen zowel staand als zittend beoefend worden en is voor alle leeftijden.

Je leert (weer) ontspannen op het ritme van de ademhaling. Rug, nek en schouders, spieren en gewrichten, en de liezen (het lymfesysteem) ontspannen zich en worden op zachte wijze getraind en opnieuw doorbloed. Door het tegelijkertijd zeer bewust en intensief (her)openen van de energiebanen (meridianen en acupunten) worden de organen geactiveerd en gereguleerd: het hele lichaam wordt tot in de huid gevitaliseerd. Qigong maakt mensen stil en ruim van binnen, gezond en levendig, stressbestendig, evenwichtiger en goed geworteld. Qigong is een leefstijl waardoor je geheel nieuw leert waarnemen! ‘s Morgens vroeg ( in de natuur!) is Qigong een ideale manier om de dag te starten en weer te voelen dat Qigong een levenskunst en een levensvreugde is! Aan het einde van de dag Qigong bewegen, is er een tot rust komen, een loslaten, verstilling en bezinning.

I